Valisin küpsetamiseks Soomes jõulu ajal ülipopulaarsed küpsetised, mille
kohta soomlane ütleb ’JOULUTORTTU’. Traditsiooniliselt tehakse neid
tähekujulisena ja ploomimarmelaadiga, kuid täidise osas piiranguid pole ning
armsad näevad välja ka jõuluinglid
Koostis:
- Kohupiimavõitainas:
- 250 g kohupiima (sobib nii toru kui ka teraline)
- 250 g võid või margariini (80%)
- 250 gl nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- Täidis:
- Moosi või
- ploomimarmelaadi
- Määrimiseks:
- 1 tk muna
- Peale:
Valmistamine:Valmista kohupiimavõitainas. (Lihtsam on kasutada
valmis ostetud lehttainast:)Pane tükeldatud või kaussi, lisa küpsetuspulbriga
segatud jahu. Näpi tainas puruseks, siis sega juurde kohupiim (ära sõtku). Suru
tainas ühtlaseks lapikuks ruuduks ja aseta miinimum tunniks külmkappi (võib
olla kapis ka üleöö).Võta külmikust tainas ja suru see lapikumaks ja aseta
töölauale. Rulli jahuse tainarulliga piklikuks, seejärel voldi kolmeks. (võid
nii teha ka teist ja kolmandat korda, siis saad kihilisema taina). Tõsta tainas
30 min külmkappi.Rulli tainas poole sentimeetri paksuseks plaadiks ja
lõika see ruutudeks (u. 8x8 cm).Tee nurkadesse sisselõiked (vt jooniseid all). Tõsta
tainanurgad keskele, määri munaga ja aseta peale marmelaad (võib asetada ka
vahele). Küpseta 220-kraadises ahjus u. 13 minutit. Serveeri soojalt, sõelu enne peale tuhksuhkrut.